Wydział Elektryczny PB

Prof. Maciej Zajkowski członkiem Grupy Roboczej ds. rozwoju nowych segmentów fotowoltaiki i integracji z siecią

22-06-2022
dr hab. inż. Maciej Zajkowski, prof. PB

26 kwietnia 2022 r. Politechnika Białostocka złożyła deklarację przystąpienia do Porozumienia o współpracy na rzecz rozwoju sektora fotowoltaiki, będącego inicjatywą Ministerstwa Klimatu i Środowiska. Porozumienie, podpisane 16 grudnia 2021 r., stanowi platformę współpracy pomiędzy administracją rządową, przedstawicielami instytucji finansowych, przedsiębiorców, inwestorów, łańcucha dostaw oraz sektora nauki. Przedstawicielem Uczelni jest dr hab. inż. Maciej Zajkowski, prof. PB.





12 kwietnia br. w Ministerstwie Klimatu i Środowiska odbyło się inauguracyjne posiedzenie Rady Koordynacyjnej ds. Rozwoju Sektora Fotowoltaiki. Przewodniczył mu Ireneusz Zyska, sekretarz stanu w Ministerstwie Klimatu i Środowiska oraz pełnomocnik rządu ds. OZE. W trakcie posiedzenia przyjęto Regulamin Rady Koordynacyjnej oraz powołano Grupy Robocze w obszarach:

  • Grupa 1 – ds. rozwoju krajowego przemysłu urządzeń fotowoltaicznych,
  • Grupa 2 – ds. rozwoju nowych segmentów fotowoltaiki i integracji z siecią,
  • Grupa 3 – ds. identyfikowania barier ograniczających rozwój PV oraz propozycji ich zniesienia,
  • Grupa 4 – ds. rozwiązań edukacyjnych i promocyjnych w zakresie fotowoltaiki.

Dr hab. inż. Maciej Zajkowski, prof. PB będzie pracował w grupie roboczej nr 2 ds. rozwoju nowych segmentów fotowoltaiki i integracji z siecią.
Serdecznie gratulujemy!


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.