MS Teams, 12:15
Globalne ilościowe straty żywności z powodu jej przeterminowania w ciągu roku wynoszą ponad 30%. Problem przeterminowanej i zepsutej żywności dotyka każdego z nas. Spożycie zepsutej żywności może prowadzić do zatruć pokarmowych i nie tylko, niektóre gatunki pleśni wytwarzają substancje rakotwórcze. Niezbędne stało się wypracowanie ogólnie dostępnej techniki oceny świeżości produktów spożywczych, która umożliwi określenie czy dany produkt nadaje się do spożycia czy też nie.
Podczas seminarium przedstawione zostaną wstępne badania świeżości artykułów spożywczych przy wykorzystaniu analizy obrazów zarejestrowanych z wykorzystaniem oświetlenia z przestrajalnego źródła LED. Badania przeprowadzono na artykułach spożywczych o krótkim terminie przydatności poprzez rejestrację zmian ich spektralnej reflektancji w czasie i obrazowanie dla oświetlenia o zmiennych parametrach kolorymetrycznych (barwie). Zarejestrowane dane zostały przeanalizowane pod kątem zmiany: jasności punktów obrazu odpowiadających poszczególnym obszarom badanego obiektu oraz wizualnej oceny stanu próbek. Dla poszczególnych produktów wytypowano długości fal w przypadku oświetlenia monobarwnego i temperaturę barwową dla oświetlenia światłem białym umożliwiające przeprowadzenie badań określających stan ich świeżości.