Katedra Fotoniki, Elektroniki i Techniki Świetlnej

Wykorzystanie przestrajalnego widmowo oświetlacza LED do oceny świeżości artykułów spożywczych

01.2021 27

dr inż. Łukasz Gryko; mgr inż. Jakub Lewandowski

MS Teams, 12:15

Globalne ilościowe straty żywności z powodu jej przeterminowania w ciągu roku wynoszą ponad 30%. Problem przeterminowanej i zepsutej żywności dotyka każdego z nas. Spożycie zepsutej żywności może prowadzić do zatruć pokarmowych i nie tylko, niektóre gatunki pleśni wytwarzają substancje rakotwórcze. Niezbędne stało się wypracowanie ogólnie dostępnej techniki oceny świeżości produktów spożywczych, która umożliwi określenie czy dany produkt nadaje się do spożycia czy też nie.

Podczas seminarium przedstawione zostaną wstępne badania świeżości artykułów spożywczych przy wykorzystaniu analizy obrazów zarejestrowanych z wykorzystaniem oświetlenia z przestrajalnego źródła LED. Badania przeprowadzono na artykułach spożywczych o krótkim terminie przydatności poprzez rejestrację zmian ich spektralnej reflektancji w czasie i obrazowanie dla oświetlenia o zmiennych parametrach kolorymetrycznych (barwie). Zarejestrowane dane zostały przeanalizowane pod kątem zmiany: jasności punktów obrazu odpowiadających poszczególnym obszarom badanego obiektu oraz wizualnej oceny stanu próbek. Dla poszczególnych produktów wytypowano długości fal w przypadku oświetlenia monobarwnego i temperaturę barwową dla oświetlenia światłem białym umożliwiające przeprowadzenie badań określających stan ich świeżości.


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.