Katedra Fotoniki, Elektroniki i Techniki Świetlnej

Nowe konstrukcje aktywnych światłowodów o szerokopasmowej emisji w zakresie bezpiecznym dla wzroku

05.2021 12

dr hab. inż. Marcin Kochanowicz, prof. PB, dr hab. inż. Piotr Miluski, prof. PB

MS Teams, 12:15

Technologia światłowodów domieszkowanych lantanowcami jest jedną z głównych dziedzin optoelektroniki. Właściwości luminescencyjne takich światłowodów mogą być kształtowane poprzez wprowadzanie jednej lub większej ilości domieszek (pierwiastków ziem rzadkich) uzyskując wtedy możliwość kształtowania widma luminescencji poprzez zjawiska współemisji, zjawisk wymiany i konwersji energii w strukturze energetycznej lantanowców. W trakcie prezentacji przedstawione zostaną konstrukcje światłowodów współdomieszkowanych związkami min. Tm3+, Ho3+ i Yb3+ oparte o matryce szkieł germanianowych wytwarzanych metodą topienia oraz szkło krzemionkowe wytwarzane metodą osadzania z fazy gazowej (MCVD). Zaprezentowane zostaną problemy naukowe związane z uzyskiwaniem emisji w pobliżu długości fali 2 μm oraz uzyskane rezultaty badań. Konstrukcje światłowodów domieszkowanych związkami pierwiastków ziem rzadkich znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach optyki światłowodowej m.in. wzmacniaczy światłowodowych – EDFA, źródeł promieniowania i laserów światłowodowych. Kształtowanie widma luminescencji w pobliżu długości fali 2 μm (ze względu na dużą absorpcję wody, nazywanej emisją bezpieczną dla wzroku) daje możliwość poszerzenia zakresu zastosowań o układy pracujące w przestrzeni otwartej.


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.