Katedra Fotoniki, Elektroniki i Techniki Świetlnej

Sieci Sensorowe

ul. Zwierzyniecka 10, 15-351 Białystok, s. CBD-32

prowadzący: Krzysztof Konopko


Zagadnienia do opracowania na zaliczeniu ustnym:

  1. Porównaj sieci sensorowe o strukturze jednolitej, hierarchicznej i bezpośredniej.
  2. Wyjaśnij pojęcia: transducer, sensor i aktuator.
  3. Dokonaj klasyfikacji układów sensorowych ze względu na sposób powstawania sygnału pomiarowego.
  4. Omów podstawowe rodzaje czujników MEMS.
  5. Na przykładzie wybranych standardów dokonaj klasyfikacji (ze względu na zasięg) systemów teletransmisyjnych.
  6. Omów sposób fizycznej transmisji danych w systemie LoRa.
  7. Omów architekturę sieci IoT na przykładzie LoRaWAN.
  8. Omów działanie protokołu MQTT.
  9. Scharakteryzuj jakość obsługi w systemach ze startami i z oczekiwaniem.
  10. Omów podstawowe wielkości charakteryzujące system kolejkowy.
  11. Omów podstawowe właściwościowi strumienia Poissona.
  12. Scharakteryzuj, z zastosowaniem procesów Markowa, zachowanie wybranego systemu kolejkowego.
  13. Omów kryteria doboru sprzętu stosowane w realizacji sieci sensorowych.

Prezentacje z wykładu:


Instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych:


Projekt:


Literatura:

  • Nawrocki W., Sensory i systemy pomiarowe, Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań, 2006
  • Karvinen K.,Czujniki dla początkujących: poznaj otaczający cię świat za pomocą elektroniki, Arduino i Raspberry Pi, Helion, Gliwice, 2015
  • Matin M. A., Wireless Sensor Networks – Technology and Protocols InTech, 2012
× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.