Dokonaj klasyfikacji i omów metody analizy sygnałów deterministycznych.
Omów metody analizy sygnałów stochastycznych.
Wyjaśnij pojęcia stacjonarności i ergodyczności sygnałów stochastycznych.
Transmisja sygnałów deterministycznych przez kanał transmisyjny.
Omów podstawowe rodzaje zniekształceń wprowadzanych przez tory przewodowe.
Omów źródła szumu powodowane przez człowieka oraz zakłócenia naturalne o charakterze makroskopowym.
Omów podstawowe rodzaje szumów fluktuacyjnych.
Omów parametry charakteryzujące właściwości szumowe układu (zastępcze pasmo szumowe układu, stosunek sygnał szum, współczynnik szumów).
Omów celowość i sposoby przetwarzania sygnałów oraz dokonaj klasyfikacji systemów modulacji.
Porównaj właściwości pasmowe i szumowe modulacji analogowych.
Omów model transmisji w systemie PCM.
Klasyfikacja systemów kwantyzacji. Właściwości pasmowe i szumowe systemu PCM.
Omów podstawowe przyczyny powstawania błędów w transmisji sygnałów cyfrowych oraz parametry charakteryzujące jakość transmisji sygnałów cyfrowych.
Omów na przykładach właściwości kodów transmisyjnych.
Porównaj właściwości pasmowe i szumowe binarnych modulacji cyfrowych.
Wyjaśnij pojęcia: ilość informacji, entropia, przepływność, przepustowość.
Literatura:
Richard Read, Telekomunikacja, Wydawnictwa Komunikacji i Łączności, Warszawa 2004
Simon Haykin, Systemy telekomunikacyjne, Wydawnictwa Komunikacji i Łączności, Warszawa 2004
Krzysztof Wesołowski, Podstawy cyfrowych systemów telekomunikacyjnych, Wydawnictwa Komunikacji i Łączności, Warszawa 2003
×
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.