Katedra Elektrotechniki, Energoelektroniki i Elektroenergetyki

Analiza wpływu właściwości podłoża na osadzoną elektrochemicznie warstwę żelazowo-niklową

04.2021 14

dr inż. Anna Białostocka

MS Teams, 8:30

W szczególności z uwagi na zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu i gospodarki bardzo dużym zainteresowaniem (nie tylko ze strony naukowców) cieszy się dwuskładnikowy stop żelaza i niklu. Jego morfologia i struktura uzależnione są od wielu czynników procesowych zarówno chemicznych, elektrycznych jak i magnetycznych. Powiązania pomiędzy nimi i ich wzajemne zależności decydują w sposób bezpośredni o późniejszych właściwościach gotowych już wyrobów lub warstw je pokrywających. W związku z powyższym bardzo ważnym etapem wytwarzania jest określenie tych powiązań i wpływu wspomnianych czynników na produkt ostateczny – stop FeNi. Zostało wykonanych szereg badań eksperymentalnych przy zmiennym warunku procesowym – podłożu. Wybrano przykładowe podłoża o różnych właściwościach magnetycznych. Otrzymane stopy poddano wielu badaniom. Wykonano pomiary określające właściwości otrzymanych próbek. Możliwość taką dały współczesne techniki pomiarowe, do których zaliczyć możemy: mikroskopię skaningową (SEM), mikroskopię rozproszonego promieniowania rentgenowskiego (EDX) oraz mikroskopię fluorescencji promieniowania rentgenowskiego (XRF). Określenie korelacji pomiędzy parametrami procesowymi i późniejszymi właściwościami gotowych stopów pozwoli na ich projektowanie pod konkretne zapotrzebowanie.


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.